tiistai 7. kesäkuuta 2011

Suosikkipensaat

Pensaskirjoja on tullut tutkittua huolella, jotta löytyisi sopivia näkösuojia, kukkivia, tuoksuvia, ja tietty vaikka kauniin syysvärin pensaita. Pensaat on kuitenkin kauniita joka vuodenaikana ja sopivat hyvin perennaryhmiin tai omiksi ryhmikseen. Oikeutetusti suosikkilistalleni kuuluu syyshortensia ja mustilanhortensia, mutta myös kuusamat ovat tosi kauniita. Istutin kasvimaan eteen pilvikuusamaa ja sirokuusamaa nimeltä Sakura peittämään perunamaan näkymisen terassille. Pilvikuusamassa on tosi kaunis pallomainen muoto ja se on kasvanut pienestä nyytistä tällaiseksi kaunottareksi parissa vuodessa (korkeus nyt n. 80 cm, pitäisi tulla 1,5 m korkeaksi). Lajike on myös FinnE lajike eli kuuluu näihin hyviin suomalaisiin lajikkeisiin. Nuput ovat kohta aukeamassa, kuten kuvasta näkyy. Sakura on taas selvästi kookkaampi kuin pilvikuusama ja sen kukissa on häivähdys punaista.
Sisko oli löytänyt siperianvirpiangervon paikalliselta taimistolta (Kukka-Kaisan taimisto) ja väitin kiivaasti, ettei sen nimistä angervoa ole olemassakaan. Mutta jouduin myöntämään olevani väärässä ja löytyihän niitä Tampereen seudultakin ja ostin sellaisen itsellenikin. Siinä on hauskan kiharaiset oksat, pöyreät lehdet ja se jää maltillisen kokoiseksi (kasvukorkeus 0,5-1 m). Menestyy hyvin kuivassa paikassa eli on tosi loistava valinta paahteisen terassin vierelle.
Pensas nupuillaan.

Tässä vielä siperianvirpiangervo kukkivana. Ja kukinnan jälkeen kuivuneet kukkaset muuttuvat pronssinväriseksi eli niitä ei tarvitse leikata pois, vaan ovat kauniit sellaisenaan.
Pensas kukkivana
Syksyllä

Jasmikkeet ja purppuraheisiangervo pönöttävät vierekkäin ja sopivat hyvin yhteen. Jasmikkeita ei saa leikata keväällä tai se ei kuki. Enhän sitä tänä keväänä muistanut ja niin leikoin oksia, kun ajattelin vähän muotoilla sitä. Ja kukkia ei sitten tullutkaan.

Jasmikkeen kukat


Syreeneitä pitää olla myös, ja vaikka Moskovan kaunottareni ei kukkinutkaan tänä vuonna, niin ajattelin ostaa vielä jonkin muun lajikkeen lisää. Niissä on niin ihana tuoksu.
Siinä olivatkin omat suosikkini, vielä kiinnostaisi kokeilla jotan uuttakin lajiketta. Ai niin, ja alkuperäisestä listasta puuttuu tietty tuhkapensas (pitäisi olla kaunis syysväri, mutta ei ole meillä hehkunut), lumipalloheisi (helkkari niitä kirvoja joka vuosi) ja höyhenpensas (se varmaan kasvaa oikeasti vaan millin vuodessa).
Höyhenpensas kuitenkin kukkii hunajantuoksuisin kukin keväällä ja kukat ovat hauskan näköiset.
Höyhenpensas
Lumipalloheisi

Lopuksi vielä ikisuosikkien eli mustilanhortensian, syyshortensian ja pallohortensian hehkua tältä kesältä.

Pallohortensia
Syyshortensiapuu

Mustilan hortensia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi, niitä on aina yhtä ihana lukea. Ihan kuin istuisi ystävänsä kanssa auringon lämmittämillä rappusilla ja vaihtaisi ajatuksia!