lauantai 23. heinäkuuta 2011

Parhaat havut ja havujen seuralaiset

Havuja on tarjolla tosi monia lajikkeita ja niitä hankin aina kukkivien seuraksi, jotta vihreys säilyy läpi vuoden. Joskus tulee huomattua, ettei havun vieressä oleva toinen kasvi sovi väreiltään ollenkaan havun kanssa, kaikki vihreät eivät vaan toimi yhteen. Samoin olen huomannut, että kasvupaikassa on syytä noudattaa suosituksia eli  katajat vaatii oikeasti aurinkoa, varjossa ne eivät menesty. Sekin on tullut opittua kantapään kautta....
Tässä suosikkihavuni ja kuvia pihastani muutaman vuoden kasvun jälkeen.

Kartiovalkokuusi- aurinkoon. Kuvassa oleva kuusi on istutettu pari vuotta sitten ja kai se vähän on kasvanut, vaikka pieni on vieläkin. Kaverina on päivänlilja Sammy Russel, joka nupuillaan.Rohtokataja
 - Syvänvihreä ja kaunis havu. Sopii hyvin vaaleamman väristen kasvien kanssa eli esim. lamoherukka tai kuunlilja. Varoitettiin hurjasta kasvuvauhdista, mutta eipä ole paljoa kasvanut.Kiinankataja
-  Väri on kaunis vaaleanvihreä ja vierellä jotkut erilaiset vihreän sävyt näyttävät riitelevän. Samanvärinen kasvi etulalalle on esimerkiksi perhosorvokki, jossa on kaunismuotoiset lehdet.


Siilikuusi
- Pyöreä muoto kestää katseen läpi vuoden. Sopii korkeampien havujen eteen. Tosi hellyttävä ja tässä törmäkatkeron vieressä, takana timanttituijia.


Tuivio
- komea vihreä puolivarjon havu, joka on lähtenyt heti ensimmäisenä vuotena hyvään kasvuvauhtiin. Toivottavasti menee talven yli, aikaisemmin ollut huonoja kokemuksia. Tuiviohan muuttuu talveksi ruskeaksi, mutta palautuu keväällä vihreäksi.

Marjakuusi
- marjakuusi menestyy varjossa ja sen seuraksi sopii hyvin ikivihreä taponlehti ja varjoyrtti. Ainakin omassa pihassani se on ollut tosi hidaskasvuinen.

Pallotuija

Pallotuija on kaunis ryhmänä tai kivikkopenkissä. En ole sitä juurikaan leikannut ei se on säilyttänyt pallon muotonsa kasvaessaan. Näitä voisi ostaa lisääkin... myös ruukkuun.

Hemlokki
- en ole vielä kokeillut, menestyisiköhän täällä II-vyöhykkeellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteistasi, niitä on aina yhtä ihana lukea. Ihan kuin istuisi ystävänsä kanssa auringon lämmittämillä rappusilla ja vaihtaisi ajatuksia!