sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Vanhanajan perennat

Äidin ja anopin pihasta on tullut otettua useampia kasveja ja ne ovat menestyneet aina. Perinteiset suomalaiset kasvit ovat kestäviä, eivätkä vaadi talvisuojauksia. Tässä muutamia kuvia omalta pihaltani löytyvistä vanhoista lajeista.
Iiris, joka viihtyy auringossa ja kukkii alkukesästä. Istutus pintaan ja tarvii jakamista muutaman vuoden välein, jotta jaksaa kukkia. Perinteisiä värejä on lila ja keltainen, mutta lajikkeita löytyy vaikka kuinka paljon. Viimeisin hankintani oli valkoinen Iiris ja punaisen ostin Pärnun torilta mummeleilta. Iiriksen kukinta ei kestää kauaa, mutta lehdistö on kaunis. Jossain puutarhakirjassa kerrottiin, että japanilaisessa puutarhassa iiriksiä käytetään edustamaan maskuliinisuutta. Lehdistö onkin kaunis ja säilyy vihreänä koko kasvukauden. Itse käytän iiriksen lehtiä myös kesän kukka-asetelmissa.


Toinen suosikki on särkynyt sydän, jonka kestävyys tosin ei ole ihan niin takuuvarma, jos keväällä tulee kylmät kelit lämpöjakson jälkeen. Olen joskus suojannut varhain nousevat särkyneensydämen alut peitolla, kun on ollut yöpakkasia. Tykkää puolivarjosta eikä pidä siirtämisestä. Hyvä laittaa viereen jotain, joka peittää kasvuston kukinnan jälkeen, sillä lehdistö ei ole enää sen jälkeen kaunis. Itselläni on valkoinen lajike, joka on hiukan etsinyt paikkaansa pihassa, mutta nyt on havujen vieressä tilavalla kasvupaikalla, joten ensi kesän kukintaa jo malttamattomana odottelen.

Ja sitten syysleimu, joka ainakin omassa pihassani kukkii jo heinäkuun lopulla. Tämä lajike leviää nopeasti ja on jotain perinteistä lajiketta. Syysleimua löytyy kaikissa mahdollisissa pinkin ja lilan sävyissä, mutta itselläni on vain valkoista.Äitin pihasta löysin myös koreakärsämöä, joka on aika hauska kukka aurinkoiselle paikalle. Tähän laitoin sen tuomaan keveyttä tumman purppuraheisiangervon eteen.


Harmaamalvikki on myös tosi ihana, se kasvaa yli metrin mittaiseksi ja kukkii vaaleanpunaisena loppukesästä.

2 kommenttia:

  1. Todella upeita valkoisia syysleimuja!

    VastaaPoista
  2. Valkoiset syysleimut ovat minunkin suosikkejani! Nämä vanhat maatiaisperennat eivät ole turhan vaativia, vaan kasvavat ja kukkivat komeasti!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi, niitä on aina yhtä ihana lukea. Ihan kuin istuisi ystävänsä kanssa auringon lämmittämillä rappusilla ja vaihtaisi ajatuksia!