maanantai 26. elokuuta 2013

Puutarhurin seitsemän tyypillisintä mokaa

Myönnetään! Olen tehnyt ne kaikki ja moneen kertaan. Sekä tiedossa olevat että uudet mokat puutarhanhoidossa. Ajattelin raapustaa ne tähän, ehkä joku muu oppii virheistäni, niin ettei tarvitse tehdä niitä kaikkia itse.

1. Piukka-istutus
Niin etäälle pitäisi pienet taimet istuttaa, että ihan hirvittää. Siinä sitä seistään istutuslapion kanssa huuli pyöreänä, kun lopputuloksessa on enemmän näkyvissä multaa kuin vihreää. Ja sitten todetaan, että laitanpa tähän väliin vielä tämän ja tämän kasvin. Ehkä jo syksyllä huomaat, että kaikki on ihan liian piukassa. Vihreä on räjähtänyt esiin.

2. Sinnetänne-istutus
Sinnetänne istutus on sitä, kun kaivetaan kuoppia ympäri pihaa ja laitetaan puskaa sinne tänne. Ja piha näyttää kuin haulikolla ois ammuttu. Yhtenäinen istutusalue näyttää paljon paremmalta.

3. Varjoaurinko
Varjon kasvi ei todennäköisesti menesty hyvin auringossa ja auringon kasvi varjossa. Eikö ookkin kummallista, ettei puutarhuri saa itse päättää, kuka menee minnekin? Suunnitelmallisuutta tarvitaan.

4. Lannoitusreilu
Paljon lantaa, että kasvavat. Hevosenkakkaa, kanankakkaa, nokkosvettä jne. Osa kasveista kuolee liikalannoitukseen ja osa jättää kukkimatta. Mutta kasvu on huikea. Nyt olen typpilakossa. Kunpa muistaisin sen keväällä.

5. Mielijohde
Tämä mulle ja tämä. Mielijohde suorastaan kirkuu olan takana, kun pyörii puutarhalla. Kaikki näyttää niin hyvältä ja tekee mieli ostaa vaikka mitä. Kotiin seuraakin mukana ihan eri kasvit kuin oli suunnitelmassa. Kotona herää kysymys: Mihin mää laitan nää?
Olen päättänyt ottaa käyttöön aikalisän. Eli uusia kasveja ei saa ostaa, jos ne eivät ole ostoslistalla, muuta kuin harkitsemalla ainakin yhden yön.

6. Pikkunätti
Nuo söpöt pienet taimet kasvaa isoksi. Parempi vain luottaa purkin kyljessä lukevaan mittaan, kasvista tulee niin iso, sitten kun se on aikuinen. Jos siinä lukee 3 metriä, niin sitä kasvia ei kannata laittaa niiden eteen, jotka jäävät metrin korkuisiksi. Ihan simppeliä, mutta kun ei tahdo uskoa millään.

7. Kesätuli
Kesä tuli ja nyt voi jo istuttaa! Halla? mitä?
Sininen hortensia muuttui vihreä-punaiseksi. Kaunis!

6 kommenttia:

 1. Nuo sinun listaamasi synnit kuulostavat ja tuntuvat osuvan myös minun puutarhan "hoitamiseen". Uudessa kukkapenkissäkin alkaa olla ahdasta, kun tuli siirreltyä sinne kaikkea mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä ei taida edes parantua koskaan, vaikka tietääkin tautinsa. Tiedän jo nyt, että ensi keväänä taas alkaa istutus, vaikka syksyllä on huomannut kaikkien paikkojen olevan tupaten täynnä.

   Poista
 2. Väitteet pitävät pitkälti paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oppisi edes joitain karikoita välttämään kokemuksen myötä. Hauskaahan puurahanhoito silti on, mokista huolimatta!

   Poista
 3. Tuo Mielijohde -moka on tällä hetkellä ajankohtainen, kun kiertelee taimikauppojen ALEissa. Pitäisi pysyä kotona :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Osan kasveista joudun istuttamaan aina kasvimaalle odottamaan kevättä, kun kaikille ei löydy paikkoja millään...

   Poista

Kiitos kommenteistasi, niitä on aina yhtä ihana lukea. Ihan kuin istuisi ystävänsä kanssa auringon lämmittämillä rappusilla ja vaihtaisi ajatuksia!