maanantai 3. maaliskuuta 2014

Suomi leipoo juurileipää!


Innostuin juurileivän tekoon, kun katsoin Hans Välimäkeä haukkaamassa ja ylistämässä herkullista leivänsiivua Suomen paras leipomo-ohjelmassa. Leipä oli tehty juureen ja nostatettu kylmässä pitkään ja hartaasti. Koska kuolavana valui leipää katsellessani pitkin suunpieltäni, päätin perehtyä herkullisen leivän tekemiseen. Jotenkin myös nuo pelkällä hiivalla leivotut leivät ovat menettäneet viehätyksensä ja on aikakin kokeilla jotain uutta. Niinpä ryhdyin tänään leipäjuuren tekoon.
 
 1. päivä
Laita leipäjuuri alulle. Sekoita lasipurkissa 2,5 dl hyviä vehnäjauhoja, 2 dl haaleaa vettä sekä 2 rkl juoksevaa hunajaa. Säilytä purkkia huoneenlämmössä kolmanteen päivään saakka niin, että ravistelet iltaisin. Kolmantena päivänä sitten jatketaan (eli leipää on luvassa ensi viikonloppuna, ei todellakaan hätäisen hommaa).

3. päivä

Lisää juureen 1 dl haaleaa vetta ja 1,5 dl vehnäjauhoja ja sekoita. Jätä tekeentymään huoneenlämpöön.

4. päivä

Sama kuin edellisenä päivänä. Juuri alkaa jo kuplimaan.

5. päivä

Nyt pitäisi juuren jo tuoksua ja olla löysän vellimäinen. Juuren voi nyt leipoa (jätä loput juuresta jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivonkertaa. Eli seuraavalla kerralla nosta edellisenä iltana huoneenlämpöön ja lisää 1 dl haaleaa vettä ja 1.5 dl vehnäjauhoja, jotta juuri herää.

 Leipätaikina
 Sekoita yleiskoneella: 

n. 6 dl taikinajuurta
 8 dl haaleaa vettä
 30 g tuorehiivaa
 2 rkl siirappia
 2,5 rkl suolaa
 18-23 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva haaleaan veteen, lisää muut ainekset, jauhoja niin paljon, että saat hyvän taikinan. Vaivaa taikinaa koneessa noin 10 minuuttia. Jätä taikina kohoamaan muutamaksi tunniksi. Huoneenlämmössä kohota tunti tai pari, jääkaapissa voit kohottaa taikinaa jopa yön yli. Tämä vain parantaa leivän makua ja rakennetta.
 Kohotuksen jälkeen muotoile taikinasta haluamiasi leipiä ja kohota jälleen, kunnes leivät ovat kaksinkertaisia. Olen käyttänyt sekä vuokaa että laittanut kohoamaan suoraan leivinpaperin päälle. Leivät kohoavat tosi paljon, joten jätä tilaa.
 Paista aluksi 250 asteessa/ 5 min., laske sitten uunin lämpötilaa kahteensataan ja paista leivät kauniin ruskeiksi, tähän menee leipien koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Suihkuta uuniin muutaman kerran vettä paiston aikana, näin leivän kuoresta tulee rapea. Anna leipien jäähtyä ritilällä.

 

 

1 kommentti:

  1. Olet todella saanut kauniin kuvan tulppaaneista, ihailen! Varmasti on herkullista nautittavaa tuo juurileipä ja pian saat siitä nauttia.

    Mukavaa illanjatkoa.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi, niitä on aina yhtä ihana lukea. Ihan kuin istuisi ystävänsä kanssa auringon lämmittämillä rappusilla ja vaihtaisi ajatuksia!